Diervriendelijke muizenval, diervriendelijk houden

Home / Muizen bestrijden / Diervriendelijke muizenval, diervriendelijk houden

Diervriendelijke muizenvallen zijn een populaire oplossing als het gaat om muizen in huis bestrijden. Je moet er echter wel wat voor doen om deze muizenvallen diervriendelijk te houden.

In dit artikel geven we je enkele belangrijke tips om diervriendelijke muizenvallen ook daadwerkelijk diervriendelijk te houden.

Controleer de val regelmatig

Een diervriendelijke muizenval vergt meer aandacht, dan een muizenval die dood. Dit komt omdat muizen door de stress dood kunnen gaan; ze krijgen een hartstilstand of sterven tijdens het uitbreken.

Wil je een muis levend vangen, controleer dan regelmatig of er een muis is gevangen. De beste tijdstippen om dit te doen is in de avond en vroeg in de ochtend. Heb je een tablet of smartphone die je amper gebruikt? Zet hem voor je muizenval en gebruik een app zoals Whereby (voorheen Appear.in) waarmee je snel zonder login een videoverbinding kan starten. Op die manier kan je altijd even snel spieken of er een muis is gevangen.

Gebruik geen goedkope plastic muizenvallen

Misschien ken je ze al; goedkope diervriendelijke muizenvallen in de vorm van een transparante buis/tunnel. De muis loopt door een doorgaans smalle buis, pakt het lokvoer en de buis/tunnel sluit zich af. In de praktijk een effectieve muizenval, maar helaas ook één die alsnog tot de dood kan leiden.

Goedkope muizenval

Wat er gebeurd bij deze goedkope (en kleine) muizenvallen is dat de muis snel in paniek raakt en zich naar buiten gaat vreten. De muis kan dan ter plekke aan een hartstilstand sterven of verwond zichzelf aan het zelfgemaakte gat. De vraag is vaak ook of de muis alsnog sterft aan het eventuele plastic wat hij binnen heeft gekregen.

Wil je voorkomen dat muizen zichzelf naar buiten vreten, kies dan voor bijvoorbeeld een diervriendelijke muizenval van Victor. Deze is van metaal en kan tot wel 30 muizen tegelijk vangen wat betekent dat er veel ruimte is in de val.

Geef de muis voldoende ruimte

We gaven het net al aan bij de goedkope plastic muizenvallen; muizen gaan zich in een diervriendelijke muizenval naar buiten vreten. Door een grotere val te gebruiken raakt een muis minder snel in paniek met de dood tot gevolg. Uiteraard gaat dit wel gecombineerd met de belangrijkste tip; controleer de muizenval regelmatig(!).

Geef de muis voldoende overlevingskans

Woon je in de stad, dan weet je dat diervriendelijke muizenvallen weinig nut hebben. De vrijgelaten muis kruipt snel weer bij iemand anders in huis en het hele riedeltje begint weer overnieuw. Het positieve is uiteraard dat de muis nog leeft.

Heb je de luxe om een muis ruim 500 meter van je huis vrij te laten in een onbewoonde omgeving? Let dan goed op of de muis het wel kan overleven. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn beschutting en eten. Laat een muis niet vrij in een omgeving met weinig beschutting of weinig eten. De muis sterft anders alsnog door de kou, als prooi of door ondervoeding.

Diervriendelijk kan ook doden zijn

Zoals je leest vergt een diervriendelijke muizenval de nodige aandacht om het predikaat ‘diervriendelijk’ te behouden. Het is om die reden ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen elektrische muizenvallen ook diervriendelijk of humaan noemen. De muis ervaart geen stress en er bestaat ook geen kans dat de muis alsnog dood zal gaan door kou of honger.

Muizenverjager

Samengevat is het dus belangrijk om een ruime metalen muizenval te kopen, deze regelmatig te controleren en de muis vrij te laten in een omgeving waarin hij kan overleven. Kan je niet voldoen aan deze vereisten, dan is een ultrasone muizenverjager een betere oplossing voor jou. Is je huis vrij van muizen, dan kan je starten met het afdichten van je huis met muizenkit.