Stroomstoring Flevoland door rat

Home / Nieuws / Stroomstoring Flevoland door rat

In het zuidoosten van Flevoland hebben zaterdag 11 januari duizenden mensen zonder stroom gezeten door een rat. De rat was volgens Liander in het verdeelstation in Zeewolde gaan knagen aan een schakelaar met een kortsluiting tot gevolg. Een uitzonderlijke situatie voegt Liander daar nog aan toe.

Om 8:30 ontving Liander de eerste melding van de stroomstoring waarna monteurs met spoed naar het verdeelstation in Zeewolde zijn gereden. Daar troffen zij een dode rat en een kapotte schakelaar aan. Een uitzonderlijke situatie volgens een woordvoerder waardoor er nu extra word ingezet op ongediertebestrijding en de preventie ervan.

Ratten zoeken net als muizen in koudere periodes beschutting in huizen, bedrijven en – zo blijkt – verdeelstations. Naast de boel bevuilen (voornamelijk muizen omdat zij een kleine blaas hebben), knagen zij ook het nodige kapot. Kabels zijn dan vaak een gewild doelwit met stroomstoringen en soms zelfs brand tot gevolg.

*Preventie van ratten op plaatsen waar geen voedsel aanwezig is zal hoofdzakelijk bestaan uit het dichten van gaten en kieren met weringspast ook wel bekend als muizenkit. Aanvullend kan er gebruikt worden gemaakt van (muizen)verjagers.